عیب یابی PLC : نکات و ترفندهای اساسی : PLC ها اجزای ضروری در سیستم های کنترل مدرن هستند. درک اجزای اساسی یک PLC هنگام عیب یابی و نگهداری این سیستم ها بسیار مهم است.

در این مقاله، اجزای اساسی یک PLC را بررسی می‌کنیم و برخی از تکنیک‌های عیب‌یابی اولیه و پیشرفته را بررسی می‌کنیم.

 

آشنایی با اجزای PLC

بیایید با بررسی اجزای اصلی یک PLC که اغلب در هنگام عیب‌یابی نیاز به توجه دارند، شروع کنیم. ( plc چیست )

اولین جزء یک PLC پردازنده یا CPU است. این بخش در اصل مغز PLC است و مسئول پردازش منطق پروژه و تصمیم گیری برای خروجی بر اساس ورودی های دریافتی است. پردازنده کدهای ذخیره شده در حافظه را اجرا می کند و عملکرد ماژول های I/O را کنترل می کند.

PLC-Components

در مرحله بعد منبع تغذیه را داریم که ولتاژ و جریان لازم را برای تغذیه PLC و اجزای آن فراهم می کند. بدون منبع تغذیه پایدار و قابل اعتماد، PLC به درستی کار نخواهد کرد و ممکن است خطاها ( Fault ها یا Error ها) یا حتی خرابی کامل را تجربه کند.

ماژول های ورودی/خروجی مسئول ارتباط  PLC با دستگاه های خارجی در یک سیستم کنترل هستند.

ماژول های ورودی سیگنال های دیجیتال یا آنالوگ را از سنسورها دریافت می کنند و آنها را به فرمتی که پردازنده درک میکند ، تبدیل میکنند.. برعکس، ماژول‌های خروجی سیگنال‌های دیجیتال یا آنالوگ را از پردازنده دریافت می‌کنند و آنها را به سیگنال‌هایی تبدیل می‌کنند که می‌توانند دستگاه‌هایی مانند موتورها یا شیرها را کنترل کنند.

ماژول های ارتباطی( ماژول Communication)  PLC را قادر می سازند تا با دستگاه های دیگر مانند PLC های دیگر، HMI ها، سیستم های SCADA یا سایر دستگاه های مرتبط ارتباط برقرار کند.

این ماژول ها معمولاً از پروتکل هایی مانندEthernet/IP یا Modbus برای تبادل داده با دستگاه های دیگر استفاده می کنند. اما باید گفت پروتکل های ارتباطی زیادی وجود دارد.

PLC-Components-Communication-modules

نکات اساسی برای عیب یابی PLC

اکنون، بیایید چند نکته اساسی و نیز مراحلی را که باید در طول فرآیند عیب‌یابی انجام دهید، مورد بحث قرار دهیم.

ابتدا با جمع آوری هرچه بیشتر اطلاعات شروع کنید ، مانند صحبت با اپراتورها و مهندسان، بررسی روند داده‌ها و بیرون رفتن برای مشاهده مشکل. با شناسایی یک سیستم یا جزء خاص مشکل را مشخص کنید.

عیب یابی با استفاده از روش های آزمون و خطا و ثبت نتیجه هر تغییر. هنگامی که راه حلی پیشنهاد می شود، هنگام اعمال تغییرات محتاط باشید و اثرات نامطلوب را در نظر بگیرید.

راه حل را تأیید و آزمایش کنید، سپس یادداشت های دقیقی بردارید و افراد مناسب را برای جلوگیری از مشکلات بعدی مطلع کنید. درک کامل مشکل و پیروی از یک رویکرد ساختاریافته برای دستیابی به عیب یابی موفق مهم است.

 

استفاده از منابع

در طول این فرآیند، استفاده از منابعی مانند اسناد رسمی و معتبر فروشنده، کتابچه راهنمای عملکرد و تعمیر و نگهداری و مشخصات طراحی عملکرد  بسیار مهم است.

این منابع می توانند بینش ارزشمندی در مورد سیستم ارائه دهند و ممکن است شامل مراحل عیب یابی مختص PLC یا سیستم کنترل شما باشند.

هنگام عیب یابی PLC خود،  اینترنت را دست کم نگیرید. منابع آنلاین مانند ویدئوها و انجمن‌ها می‌توانند نکات و راه‌حل‌های مفیدی را از دیگر متخصصانی که با مشکلات مشابه مواجه شده‌اند، ارائه دهند.

 

مشکل مربوط به PLC

به طور معمول مشکلات مربوط به سیم بندی را در یک سیستم کنترل را تجربه می کنید. شما می خواهید سیم بندی صحیح را در سراسر PLC و سیستم کنترل خود بررسی کنید.

این شامل بررسی سیم‌های شل، قطع شده یا آسیب‌دیده و همچنین اطمینان از اینکه همه چیز به ترمینال‌های ورودی و خروجی مناسب متصل است، می‌شود.

همچنین باید به اجزای اصلی PLC که قبلاً به آنها اشاره کردیم، توجه زیادی داشته باشید.

اطمینان حاصل کنید که منبع تغذیه شما به درستی کار می کند، ماژول های ورودی/خروجی شما به درستی سیم بندی شده اند و در نرم افزار برنامه نویسی شما به درستی پیکربندی شده اند، و اینکه تمام ارتباطات PLC به درستی وصل شده و نیز به درستی پیکربندی شده اند.

در نهایت برنامه نویسی و به عبارتی دیگر لاجیک و منطق برنامه را بررسی کنید. این بدان معناست که به برنامه نویسی نردبانی (Ladder logic ) ، فانکشن بلاک ها یا متن های ساختاریافته در برنامه PLC خود نگاه کنید تا ببینید آیا خطا یا مشکلی وجود دارد یا خیر.

این می تواند کمی پیچیده تر باشد، اما جهت شناسایی هر گونه مسئله در برنامه نویسی که ممکن است باعث ایجاد مشکل شود، ضروری است.

 

تکنیک های عیب یابی پیشرفته PLC

اجازه دهید به طور خلاصه به برخی از تکنیک های پیشرفته تر عیب یابی PLC بپردازیم.

ابتدا اجازه دهید در مورد نظارت بر رفتار و عملکرد سیستم صحبت کنیم که بررسی عملکرد سیستم و شناسایی هر گونه رفتار غیرعادی است. این را می توان از طریق ابزارهای مختلف مانند نمودارها ( ترندها ) ، هشدارها و گزارش رویدادها انجام داد.

با نظارت دقیق بر سیستم، می‌توانید الگوهایی را شناسایی کنید که می‌توانند مشکلاتی را آشکار کنند تا به شما در یافتن راه‌حل در هنگام عیب‌یابی کمک کنند.

Monitoring-system-behavior

درمرحله بعد، ما ممیزی سیستم را داریم. این شامل بررسی طراحی سیستم و اطمینان از پیکربندی صحیح آن است.

این را می توان با بررسی مستندات سیستم، بررسی سیم بندی و اتصالات کابلی ، تأیید تنظیمات دستگاه ها و فرو رفتن در جزئیات برنامه PLC انجام داد.

درطول ممیزی سیستم به نکات دقت کنید . آنها را باهم مقایسه کنید. آنها میتوانند بر خلاف و در تضاد با آیتم ها ی مشابه در سیستم شما باشند .

تنظیم حلقه PID تکنیک دیگری است که می تواند برای بهینه سازی عملکرد یک سیستم کنترل استفاده شود. این شامل تنظیم دقیق پارامترهای کنترل کننده PID برای اطمینان از پاسخ سریع و دقیق سیستم به تغییرات متغیر فرآیند است.

PID-loop-tuning

اشکال زدایی (debugging) برنامه PLC نیز ابزار مفیدی در هنگام کار با کدهای پیچیده تر PLC است. اشکال زدایی برنامه یک رویکرد روشمند برای حل مسئله است و اغلب شامل مرحله به مرحله پیش رفتن از طریق کد برای تعیین دقیق محل وقوع خطا است.

ابزارهای مختلف اشکال زدایی (debugging) موجود برای استفاده تا حد زیادی به برند PLC و نرم افزاری که استفاده می کنید بستگی دارد.

 

نتیجه

عیب یابی PLC نیازمند یک رویکرد ساختاریافته و روشمند است. درک اجزای اساسی یک PLC و نحوه کار آنها با هم ضروری است.

با رعایت نکات اولیه و استفاده از تکنیک های پیشرفته، می توانید به طور موثر سیستم کنترل خود را عیب یابی کنید و مدت زمان خرابی را به حداقل برسانید.

به یاد داشته باشید که اطلاعات را جمع آوری کنید، از منابع استفاده کنید، سیم بندی سیستم را بررسی کنید، منطق برنامه را بررسی کنید، رفتار سیستم را نظارت کنید، ممیزی های سیستم را انجام دهید، حلقه های PID را دقیق تنظیم کنید، و از اشکال زدایی (debugging) برنامه PLC زیمنس برای کمک به شما در تشخیص و حل سریع و کارآمد مشکلات استفاده کنید.

همکاران فنی و کارآمد شرکت اتوماسیون فرسان نمایندگی رسمی زیمنس با بهره گیری از تجربه و دانش روز درزمینه اتوماسیون صنعتی شما عزیزان را در ترابل شوتینگ و برطرف سازی مشکلات سیستم های کنترل یاری می نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − یک =