کنتاکتور AC یک دستگاه مفید در بسیاری از سیستم های AC ولتاژ بالا است. اینها می توانند موتورهای سنگین، تجهیزات صنعتی، تاسیسات روشنایی بزرگ و غیره باشند. در اینجا توضیح می دهیم که این کنتاکتور AC چیست؟ و چگونه کار می کند. علاوه بر این، ما آن را با نوع DC، هم از نظر ساخت و هم از نظر اصل کار، مقایسه خواهیم کرد.

 

کنتاکتور AC چیست؟

کنتاکتور AC نوعی وسیله الکتریکی است که با استفاده از مدار ولتاژ پایین می تواند سیستم های پرمصرف را روشن و خاموش کند. اساساً از یک مکانیسم الکترومغناطیسی استفاده می کند که وقتی انرژی می گیرد، باعث بسته شدن کنتاکت های پرانرژی می شود.

AC یعنی کنتاکتور با مدار جریان متناوب کار می کند. این در تضاد با کنتاکتورهای DC است که برای استفاده در سیستم های الکتریکی جریان مستقیم در نظر گرفته شده است. همانطور که می توانید بگویید، این باعث می شود هنگام استفاده از شبکه برای تغذیه بارهای الکتریکی با ولتاژ بالا، یک دستگاه کلیدزنی رایج باشد.

 

مطالعه بیشتر : کنتاکتور چیست ؟

 

کنتاکتور AC چه کاری انجام می دهد؟

عملکرد اصلی کنتاکتور AC جداسازی تجهیزات یا سیستم های پرانرژی از مدارهای کنترل آنها است. به این ترتیب، عمل سوئیچینگ بدون آسیب رساندن به اجزای حساس کنترل انجام می شود.

به عنوان مثال، هنگامی که سوئیچ با موتور الکتریکی استفاده می شود، از PLC و قطعات آن در برابر منبع انرژی بالایی که موتور را تغذیه می کند محافظت می کند. همچنین به اپراتور اجازه می دهد تا با خیال راحت بر عملکرد موتور نظارت کند.

AC-contactor-parts

قطعات کنتاکتور AC

در داخل کنتاکتور جریان متناوب قطعاتی وجود دارد که کار آن را ممکن می سازد. اینها عمدتاً شامل موارد زیر است: سیم پیچ و هسته آن (الکترومغناطیس)، برق و کنتاکت های کمکی، پایانه ها، و محفظه یا محفظه.

 

کویل کنتاکتور

سیم پیچ کنتاکتور AC مسئول ایجاد میدان مغناطیسی است که باعث حرکت و بسته شدن کنتاکت های برق می شود. اطراف یک هسته مغناطیسی شکل E شکل می گیرد و از مدار کنترل انرژی دریافت می کند.

هنگامی که سیم‌پیچ انرژی می‌گیرد، یک شار مغناطیسی ایجاد می‌کند. سپس شار توسط هسته مغناطیسی تقویت می شود. این به نوبه خود نیروی مغناطیسی ایجاد می کند که یک آرمیچر را برای بستن کنتاکت های اصلی می کشد. سیم پیچ معمولاً رزین چسبانده می شود تا از اثرات رطوبت و سایر آسیب ها محافظت کند.

 

کنتاکت کنتاکتور

اینها قطعاتی هستند که برای تغییر یا قطع جریان جریان بسته یا باز می شوند و به دو دسته ایستا یا متحرک طبقه بندی می شوند. کنتاکت های متحرک به آرمیچر متصل می شوند و زمانی که سیم پیچ برق می گیرد حرکت می کنند. کنتاکت های استاتیک ثابت می مانند.

معمولاً یک کنتاکت کمکی نیز وجود دارد. این به عنوان مخاطب بازخورد عمل می کند. عملکرد آن کمک به سخت افزار کنترل برای نظارت بر سلامت و عملکرد کنتاکتور زیمنس است. به عبارت دیگر، تضمین می‌کند که عمل تعویض در صورت لزوم انجام می‌شود.

 

ترمینال کنتاکتور

سوئیچ کنتاکتور AC شما دارای ترمینال ها یا نقاط اتصالی است که سیم هایی را که به داخل آن می روند وصل می کنید. اینها معمولاً برچسب گذاری می شوند تا بر اساس عملکردشان قابل شناسایی باشند. یک کنتاکتور معمولی این ترمینال ها را دارد:

A1 و A2: برای اتصال منبع تغذیه که ترمینال های کویل نیز نامیده می شوند.
LI، L2 و L3: منبع تغذیه بالا را به این ترمینال ها وصل می کنید.
T1، T2 و T3: اینجا جایی است که دستگاهی را که در حال تغذیه است وصل می‌کنید.

محفظه کنتاکتور

محفظه کنتاکتور پوشش محافظی را تشکیل می دهد که از قسمت های ذکر شده محافظت می کند و باید به اندازه کافی قوی باشد تا از آسیب جلوگیری کند.

از آنجایی که دستگاه با ولتاژ بالا و جریان های بالا کار می کند، محفظه نیز با استفاده از مواد عایق ساخته شده و به طور ایمن مهر و موم شده است. این معمولاً نایلون 6، پلاستیک گرما سخت، پلی کربنات و سایر مواد مشابه است.

ac-contactor-wiring-diagram

کنتاکتور AC چگونه کار می کند؟

اصل کار کنتاکتور AC بر اساس عمل یک آهنربا الکترومغناطیسی یا شار مغناطیسی است که یک سیم پیچ هنگام هدایت جریان ایجاد می کند. این اجازه می دهد تا دستگاه به عنوان یک کلید مکانیکی استفاده شود که مدارهای سنگین را به حالت روشن یا خاموش تبدیل می کند.

 

کنتاکتور AC کار می کند

اکنون که اصل کارکرد آن را فهمیدیم، در اینجا مراحل کار کنتاکتور با جزئیات بیشتر آورده شده است، از زمانی که دکمه پاور فشار داده می شود تا زمانی که مدار انرژی بالا را قطع می کند.

  • برای روشن کردن کنتاکتور، یک دکمه فشار داده می شود. این نیرو را به سیم پیچ می فرستد.
  • سیم پیچ انرژی می دهد و میدانی ایجاد می کند که هسته را مغناطیسی می کند.
  • هسته مغناطیسی یک آرمیچر را جذب می کند.
  • آرمیچر به مجموعه ای از کنتاکت های متحرک متصل می شود.
  • حرکت آن باعث می شود که کنتاکت های متحرک و ساکن به هم برسند
  • اتصال یک مدار پر انرژی را می بندد
  • یک دستگاه یا سیستم پر انرژی برق دریافت می کند و شروع به کار می کند.
  • هنگامی که جریان به کنتاکتور قطع می شود، برعکس اتفاق می افتد.
  • کنتاکت های بسته باز می شوند و دستگاه یا سیستمی که در حال روشن شدن بود کار نمی کند.

 

آیا می توان از کنتاکتور AC برای DC استفاده کرد؟

اگرچه می توانید، استفاده عملی از کنتاکتورهای AC در سیستم های الکتریکی که از جریان مستقیم استفاده می کنند، توصیه نمی شود. کنتاکتورهای مبتنی بر AC به طور خاص برای جریان های متناوب درجه بندی می شوند و نیازی به ویژگی های دقیق خاموش کردن قوس ندارند زیرا جریان AC این کار را انجام می دهد.

کنتاکت ها و سیم پیچ آنها برای جریان های DC نیز درجه بندی نمی شوند و بیشتر از کنتاکتورهای جریان مستقیم درجه بندی می شوند. با در نظر گرفتن این تفاوت ها، می توانید انتظار داشته باشید که کنتاکتوری که برای AC در نظر گرفته شده است در یک سیستم جریان مستقیم یا DC به درستی کار نکند. حتی می تواند باعث نگرانی های ایمنی شود یا آسیب ببیند.

24-volt-ac-contactor

 

کنتاکتور DC در مقابل کنتاکتور AC

کنتاکتورهای AC با سیستم های الکتریکی AC کار می کنند، در حالی که کنتاکتورهای DC در سیستم های DC استفاده می شوند. این ویژگی اصلی است که این دو نوع دستگاه را متمایز می کند. از دیگر تفاوت های این دو نوع دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد.

از آنجایی که با استفاده از جریان متناوب کار می کند، کنتاکتور مبتنی بر AC مستعد اتلاف انرژی توسط جریان های گردابی است. به منظور جلوگیری از آن، هسته آن معمولاً به شکل E است و از ورق های فولادی منفرد تشکیل شده است.
از سوی دیگر، هسته کنتاکتور DC یک آهنربای الکتریکی جامد U شکل است. به این دلیل که هنگام استفاده از دستگاه هیچ جریان گردابی ایجاد نمی شود.
یک کنتاکتور الکتریکی AC می تواند به طور طبیعی قوس ها را خاموش کند و نیازی به مکانیسم مشخصی برای سرکوب قوس ندارد.
در مقابل، نوع DC دارای اجزای اطفاء کننده قوس پیچیده ای است که از یک سیم پیچ و کانال قوس تشکیل شده است.
کنتاکتورهای جریان مستقیم نیز معمولاً برای کنتاکتورهای با اندازه مشابه از نوع AC، هم از نظر ولتاژ و هم از نظر جریان، درجه کمتری دارند.

 

نتیجه

کنتاکتور AC رایج ترین نوع کنتاکتور است، زیرا ممکن است تجهیزات و سیستم های ولتاژ بالا از برق متناوب استفاده کنند. همانطور که دیدیم، دارای مکانیزم الکترومغناطیسی برای کار است که آن را ناهموار و قابل اعتماد می کند. این دستگاه ها بیشتر برای روشن و کنترل موتورهای در حال کار یا بزرگ، فن ها و هر سیستم پرانرژی مانند سیستم های روشنایی بزرگ و مدارهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.

1 دیدگاه در “کنتاکتور AC چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − 1 =